Παραδώσαμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Στερεών Αποβλήτων Θεσσαλονίκης στον ΦΟΔΣΑ
25.01.2018

Παραδώσαμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Στερεών Αποβλήτων Θεσσαλονίκης στον ΦΟΔΣΑ

Η Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί δύο εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο ζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό, η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, ώστε να απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Παραδοσιακά, τα στερεά απόβλητα μεταφέρονταν με τα απορριμματοφόρα από τις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης στο πεδίο τελικής απόθεσης, στην Μαυροράχη. Για να μειωθούν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίς αποφάσισε να κατασκευάσει έναν σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων δυναμικότητας 1.100 τόνων/ημέρα στην Ευκαρπία, προκειμένου να εξυπηρετεί τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αναλάβαμε τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ΣΜΑ και φυσικά την προμήθεια όλου του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του. Έτσι, κατασκευάσαμε μία εγκατάσταση 50 εκταρίων, η οποία συμπεριλαμβάνει διακριτούς χώρους για την εκκένωση των απορριμματοφόρων, τους συμπιεστές, τα απορριμματοκιβώτια, το συνεργείο συντήρησης των οχημάτων, την κατεργασία των στραγγισμάτων και τη ζύγιση των απορριμματοφόρων.

Την καρδιά του σταθμού αποτελούν οι τέσσερις σταθεροί συμπιεστές POWERPACK 820®, κάθε ένας από τους οποίους είναι εξοπλισμένος με σύστημα βαγονιών εναλλαγής απορριμματοκιβωτίων. Η εκκένωση των απορριμματοφόρων λαμβάνει χώρα σε έναν στεγασμένο χώρο, εξοπλισμένο με αυτόματες πόρτες και ένα υπερσύγχρονο σύστημα απόσμυσης, προκειμένου να μειωθούν, η διασπορά των οσμών και η μόλυνση του αέρα, στο ελάχιστο. Ο εξοπλισμός μεταφοράς των απορριμμάτων αποτελείται από 21 οχήματα μεταφοράς τύπου γάντζου και 61 απορριμματοκιβώτια, κάθε ένα από τα οποία είναι ικανό να φέρει το φορτίο περίπου τριών τυπικών απορριμματοφόρων. Η λειτουργία του σταθμού αναμένεται να μειώσει το κόστος μεταφοράς των εξυπηρετούμενων δήμων κατά περίπου 60%.

Ο σταθμός αναμένεται να διαχειρίζεται περίπου 1.100 τόνους απορριμμάτων ανά ημέρα, αλλά υπό τις υπάρχουσες υποδομές, η δυναμικότητά του μπορεί δυνητικά να φτάσει τους 2.430 τόνους ανά ημέρα. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Θεσσαλονίκης είναι μία σύγχρονη εγκατάσταση, συμβατή με όλους του ευρωπαϊκούς και εγχώριους νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρότυπος ΣΜΑ για την Ελλάδα ή το εξωτερικό.