Παραδώσαμε τον νέο στόλο συλλογής βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής
30.01.2020

Παραδώσαμε τον νέο στόλο συλλογής βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής

«Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια στην Αττική». Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής, κου Γιώργου Πατούλη, κατά την παρουσίαση του νέου του σχεδίου για μια πιο οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020. Παρουσία των Υπουργών Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ο κος Πατούλης ανακήρυξε το 2020, ως «Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική» και παρουσιάσε σε όλους τους φορείς τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα για το νέο του σχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, ο νέος στόλος απορριμματοφόρων οχημάτων της Περιφέρειας Αττικής, για τη συλλογή των βιοαποβλήτων. Ο στόλος αποτελείται από 80 απορριμματοφόρα οχήματα δικής μας κατασκευής, ειδικά σχεδιασμένα για τη συλλογή βιοαποβλήτων. Το όχημα είναι μία υπερκατασκευή περιστρεφόμενου τυμπάνου 12m3, συναρμοσμένη επί πλαισίου MERCEDES-BENZ AROCS 1832. Είναι εξοπλισμένη με έναν πλήρως αυτόματο ανυψωτικό μηχανισμό, σύστημα πλύσης κάδων, σύστημα αυτόματης λίπανσης, καθώς και σύστημα εντοπισμού και καταγραφής δεδομένων.

Το όχημα αυτό σχεδιάστηκε εξαρχής, όχι μόνο για να είναι εξαιρετικά αποδοτικό στη συλλογή των βιοαποβλήτων, αλλά και για να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις ειδικές συνθήκες των δήμων της Αττικής. Ο μηχανισμός συμπίεσης περιστρεφόμενου τυμπάνου είναι παγκοσμίως αποδεκτός, ως ο πιο αποτελεσματικός για τη συλλογή των βιοαποβλήτων, αφού ομογενοποιεί το φορτίο κατά τη συμπίεση, οδηγώντας σε μείωση του χρόνου επώασης που απαιτείται κατά την κομποστοποίηση. Ο αυτόματος ανυψωτικός μηχανισμό μειώνει τον χρόνο συλλογής, ιδιαίτερα σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση κάδων, ενώ το σύστημα πλύσης εξασφαλίζει υγειινή στην όλη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαίτερη φύση των απορριμμάτων.

Τα νέα οχήματα πρόκειται να διανεμηθούν σε όλους τους δήμους της Αττικής, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, και πρόκειται να εκκενώνουν το φορτίο τους στη Μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Διαλογής του ΕΔΣΝΑ, η οποία βρίσκεται στον ΧΥΤΑ Αττικής. Αξιοποιώντας το σύστημα εντοπισμού και καταγραφής δεδομένων των νέων οχημάτων, μία νέα εγκατάσταση έχει ήδη δημιουργηθεί στον ΧΥΤΑ, προκειμένου να παρακολουθεί, να καταγράφει και να αναλύει τα δεδομένα του στόλου, σε μια προσπάθεια να καταστεί το όλο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων πιο αποτελεσματικό και εξελίξιμο, ενώ μία άλλη εγκατάσταση δικής μας κατασκευής στον ίδιο χώρο, έχει αναλάβει την πλύση των οχημάτων μετά από κάθε εκκένωση, προκειμένου αυτά να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή λειτουργική κατάσταση.